Προετοιμασία Εξετάσεων

Είναι γνωστή σε όλους η αξία της πρόληψης. Οι εξετάσεις αίματος, που πρέπει να κάνει κάποιος όταν είναι υγιής, 1 – 2 φορές το χρόνο, μπορούν να μας δώσουν πολύτιμες πληροφορίες για την κατάσταση του οργανισμού μας. Πιο κάτω παραθέτουμε μερικές από τις πιο συχνές ερωτήσεις που μας έχουν τεθεί και τις απαντήσεις μας σε αυτές.

Αιμοληψίες

Η αιμοληψία γίνεται συνήθως το πρωί. Προτείνεται πάντα  οι ασθενείς να προσέρχονται νηστικοί για 10 – 12 ώρες, ώστε να επιτυγχάνονται συγκρίσιμα αποτελέσματα, χωρίς αποκλίσεις που οφείλονται στην πρόσφατη κατανάλωση τροφών, ιδιαίτερα για εξετάσεις που επηρεάζονται άμεσα από την διατροφή. Το προηγούμενο βράδυ ο ασθενής πρέπει να έχει φάει ένα ελαφρύ γεύμα με χαμηλά λιπαρά.

Εαν ο ασθενής βρίσκεται υπο φαρμακευτική αγωγή, γενικά προτείνεται να μετατίθεται τη λήψη των φαρμάκων μετά την αιμοληψία.

  • Ειδικά για την εξέταση Καμπύλη Ανοχής Γλυκόζης χρειάζεται να παραμείνει ο ασθενής στο χώρο του ιατρείου για τις διαδοχικές αιμοληψίες, συνήθως από 1 – 3 ώρες, σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του θεράποντος ιατρού.
  • Η γλυκόζη παρέχεται από το εργαστήριο για όσες εξετάσεις το απαιτούν.

Συλλογή ούρων για γενική – καλλιέργεια ούρων

  • Πρέπει να προηγηθεί της συλλογής ούρων πλύσιμο των έξω γεννητικών οργάνων με χλιαρό νερό ή πράσινο σαπούνι (να μην χρησιμοποιηθεί αντισηπτικό). Ακολουθεί ξέπλυμα με άφθονο νερό και σκούπισμα με σιδερωμένη πετσέτα ή αποστειρωμένη γάζα.
  • Σε αποστειρωμένο δοχείο συλλέγονται τα πρώτα πρωινά ούρα από το μέσο της ούρησης. Δηλαδή, αφήνουμε τα πρώτα  να τρέξουν στη λεκάνη της τουαλέτας και συλλέγεται το μεσαίο ρεύμα ούρων.
  • Κατά προτίμηση συλλέγονται  τα πρώτα πρωινά ούρα (απαραίτητη προυπόθεση σε καλλιέργεια ούρων).
  • Πρέπει να προσκομιστούν στο εργαστήριο το συντομότερο δυνατόν από τη λήψη, ειδάλλως τοποθετούνται στο ψυγείο ή σε δροσερό περιβαλλον .
  • Η καλλιέργεια ούρων θα πρέπει να πραγματοποιείται πριν τη λήψη αντιβιοτικής θεραπείας (τουλάχιστον να έχει μεσολαβήσει 1 εβδομάδα απο τη λήψη αντιβίωσης). Εάν έχει προηγηθεί η λήψη κάποιου αντιβιοτικού θα πρέπει να ενημερώνεται το προσωπικό του εργαστηρίου.