Μέτρηση Οστικής Πυκνότητας

imgΤο τεστ οστικής πυκνότητας, όπως μαρτυρά το όνομά του, βοηθάει στον υπολογισμό της μάζας και της πυκνότητας των οστών σας, καθώς και της πιθανότητας να υποστείτε κάταγμα από την οστεοπόρωση.

Το αμερικανικό Εθνικό Ίδρυμα Οστεοπόρωσης συνιστά να κάνετε μέτρηση οστικής πυκνότητας του ισχίου και της σπονδυλικής στήλης από ένα ειδικό μηχάνημα DXA για τη διάγνωση της οστεοπόρωσης. DXA σημαίνει διπλή ενεργειακή απορρόφηση ακτίνων Χ (Double X-ray Absorptiometry).

Μπορείτε να μάθετε αν έχετε οστεοπόρωση με ένα τεστ οστικής πυκνότητας. Μπορεί να το ακούσετε και ως τεστ μέτρησης της οστικής μάζας. Η διαδικασία προϋποθέτει την χρήση ενός μηχανήματος για τη μέτρηση της πυκνότητας των οστών σας. Το μηχάνημα υπολογίζει την ποσότητα οστού στο ισχίο, στη σπονδυλική στήλη και -μερικές φορές- σε άλλα οστά. Το αποτέλεσμα του τεστ οστικής πυκνότητας θα βοηθήσει το γιατρό σας να βγάλει συμπεράσματα και να σας προτείνει τρόπους να προστατέψετε τα οστά σας από την οστεοπόρωση.

Η μέτρηση της οστικής πυκνότητας είναι μια μη επεμβατική μέθοδος που χρησιμοποιείται για να μετρηθεί η μάζα  των οστών.  Η μέτρηση της οστικής μάζας είναι απαραίτητη σε άτομα υψηλού κινδύνου, για να εκτιμηθεί ο κίνδυνος πιθανών καταγμάτων και να αξιολογηθεί το αποτέλεσμα της θεραπευτικής αγωγής.

Είναι η μέτρηση της πυκνότητας ασφαλής και τι γίνεται με την ακτινοβολία;

Η τεχνολογία του DXA είναι αρκετά ασφαλής. Η έκθεση σε ακτινοβολία είναι υπερβολικά μικρή, περίπου ισοδύναμη με το να βρίσκεται κάποιος σε εξωτερικούς χώρους όλη μέρα το καλοκαίρι ή να πετάει με αεριωθούμενο αεροπλάνο πάνω από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Με το DXA, ένα άτομο λαμβάνει λιγότερο από το 10% της ακτινοβολίας που λαμβάνει σε μια τυπική ακτινογραφία θώρακα.

Προκαλεί πόνο;

Η μέτρηση της οστικής πυκνότητας δεν είναι επίπονη διαδικασία. Δε γίνεται τσίμπημα με βελόνα και το άτομο δεν αισθάνεται κάτι όταν ακτινοβολείτε. Το πιο δύσκολο κομμάτι είναι το να παραμείνει το άτομο ακίνητο για 10΄λεπτά  ή τόσο περίπου που διαρκεί η μέτρηση. Το μηχάνημα DEXA δεν περιορίζει τον ασθενή σε κλειστό χώρο.

*Υπόψη να μην έχουν προηγηθεί, εξετάσεις με σκιαγραφικές ουσίες, όπως: βάριο- (σκιαγραφικά εντέρου) και Ιώδιο-(σκιαγραφικά για εξετάσεις Αξονικής-Πυελογραφίες κ.α.), καθώς και η λήψη σιδήρου πρέπει να διακοπεί για την ίδια ημέρα που θα πραγματοποιηθεί η εξέταση.

Πότε πρέπει κάποιος να μετρηθεί;

Ενώ η μέτρηση οστικής πυκνότητας μπορεί να είναι χρήσιμη στην αντιμετώπιση κάποιου ασθενή με ατελή οστεογένεση, τα άτομα με ατελή οστεογένεση τύπου Ι ωφελούνται συνήθως περισσότερο. Έχουν τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής μεταξύ των ατόμων με ατελή οστεογένεση και θα βρεθούν αντιμέτωποι με την απώλεια οστών που συνδέεται με την εμμηνόπαυση, την ακινητοποίηση, τα φάρμακα (όπως τα κορτιζονούχα φάρμακα), κ.λπ.  Οι μετρήσεις οστικής πυκνότητας μπορούν να είναι χρήσιμες στον έλεγχο της κατάστασης στην οποία βρίσκεται ο σκελετός αυτών των ασθενών.

Πόσο συχνά θα πρέπει να γίνεται η μέτρηση;

img

Τα άτομα που παίρνουν φάρμακο για την οστεοπόρωση θα πρέπει να επαναλάβουν το τεστ οστικής πυκνότητας κάθε 1-2 χρόνια. Μετά την έναρξη μιας νέας ιατρικής θεραπείας για την οστεοπόρωση, πολλοί γιατροί θα συστήσουν να το επαναλάβετε μετά από ένα χρόνο.

 

 

 

 

 

Τηλέφωνο επικοινωνίας  22980 43222

link