Ψηφιακή Μαστογραφία

img

Σήμερα οι γυναίκες σχεδιάζουν, επιλέγουν και παίρνουν αποφάσεις, όχι μόνο για τον εαυτό τους, αλλά και για την οικογένειά τους. Αναλαμβάνουν ρόλους στην πολιτική, κοινωνική και οικονομική ζωή της χώρας τους. Εν ολίγοις, έχουν αδράξει τα ινία της ζωής τους στα δικά τους χέρια. Προκαλεί εντύπωση όμως το γεγονός ότι, οι σημερινές, τόσο δραστήριες γυναίκες μερικές φορές επιδεικνύουν αμέλεια για θέματα που αφορούν στην δική τους υγεία. Συχνά αγνοούν προειδοποιητικά συμπτώματα με αποτελέσματα δυσάρεστες καταστάσεις, που θα μπορούσαν να αποφευχθούν με την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία. Καλά εκπαιδευμένοι ιατροί μπορούν σήμερα να σας βοηθήσουν να επωφεληθείτε από τις τελευταίες εξελίξεις στην ιατρική επιστήμη. Αλλά, η διατήρηση της καλής σας υγείας ή η ανάκτησή της, εναπόκειται πρωταρχικά στη δική σας προσωπική δράση.

Τι είναι η ψηφιακή μαστογραφία;

Η ψηφιακή μαστογραφία είναι μια απλή ακτινολογική εξέταση, η οποία εντοπίζει προβλήματα στο μαστό, που αφορούν είτε σε διαταραχή της φυσιολογικής αρχιτεκτονικής του μαστού, είτε σε ανάπτυξη ενός όγκου, είτε σε παρουσία ύποπτων μικροτιτανώσεων. Σήμερα μάλιστα γίνεται ακόμα πιο αποτελεσματική στην ψηφιακή της μορφή. Η συγκεκριμένη τεχνική είναι η πλέον σύγχρονη εξέλιξη της καθιερωμένης μεθόδου της αναλογικής μαστογραφίας

Πως γίνεται η ψηφιακή μαστογραφία
Λαμβάνονται ακριβείς υψηλής ευκρίνειας απεικονίσεις ακτίνων Χ από διάφορες γωνίες. Η πίεση του μαστού είναι απαραίτητη για την ορθή διάγνωση και εξασφαλίζει την εξέταση της αρχιτεκτονικής του μαστού από όλες τις πλευρές, χωρίς να υποβάλει τη γυναίκα σε μεγάλες δόσεις ακτινοβολίας. Η πίεση αυτή δεν αποτελεί επίπονη διαδικασία. Στη συνέχεια ο χειριστής αποστέλλει ηλεκτρονικά την εικόνα στο σταθμό παρατήρησης του γιατρού, ο οποίος με τη σειρά του θα προβεί σε επεξεργασία, σύγκριση με την προηγούμενη εξέταση και θα γράψει μια αναφορά με τα συμπεράσματά του που θα δοθεί στον κλινικό γιατρό της.

ΣΗΜΕΙΑ ΠΟΥ ΥΠΟΔΗΛΩΝΟΥΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ
Όσο πιο νωρίς εντοπιστεί και αντιμετωπιστεί ο καρκίνος του μαστού τόσο πιο μεγάλες είναι οι πιθανότητες επιβίωσης και πλήρους θεραπείας.
Για το λόγο αυτό είναι επιτακτική η αναγνώριση των “ύποπτων” ενδείξεων:
1. Ψηλαφητές μάζες οποιουδήποτε μεγέθους.
2. Αλλαγές στο σχήμα του μαστού και επίμονη δυσφορία ή πόνος.
3. Έκκριμα από τη θηλή, που δεν σχετίζεται με εγκυμοσύνη ή θηλασμό.

ΑΝ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΕΙΝΑΙ ΘΕΤΙΚΟ
Σήμερα όλο και περισσότερες γυναίκες θεραπεύονται μετά από διάγνωση καρκίνου του μαστού. Η πρόοδος που έχει επιτευχθεί, τόσο στη χειρουργική όσο και στην ακτινοθεραπεία – χημειοθεραπεία, δίνει πολλές ελπίδες στις γυναίκες, ακόμα και για θεραπεία χωρίς να χρειαστεί μαστεκτομή. Είναι σημαντικό να συζητήσετε το είδος της θεραπείας στο οποίο θα υποβληθείτε με το γιατρό σας, έτσι ώστε να καταλάβετε τι ακριβώς σας προτείνει και να πάρετε τις σωστές αποφάσεις.

ΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΨΗΦΙΑΚΗ ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ, ΠΡΟΛΗΨΗ – ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Για τις γυναίκες που δεν παρουσιάζουν κανένα σύμπτωμα, η ACS (Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία) το Μάρτιο του 1997 εξέδωσε με ανακοίνωσή της, τις ακόλουθες ιατρικές οδηγίες:
Γυναίκες άνω των 20 ετών πρέπει να αυτοξετάζονται μια φορά το μήνα.
Γυναίκες μεταξύ 35 – 37 ετών να υποβάλλονται σε μαστογραφία αναφοράς.
Γυναίκες άνω των 40 ετών να υποβάλλονται σε ψηφιακή μαστογραφία μία φορά το χρόνο.
Γυναίκες με οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού πρέπει να ξεκινούν τον έλεγχο με μαστογραφία όταν είναι σε ηλικία κατά 10 χρόνια μικρότερη από την αντίστοιχη ηλικία εμφάνισης της νόσου στο συγγενικό πρόσωπο, (δηλ. εάν η μητέρα εμφάνισε τη νόσο σε ηλικία 40 ετών τότε η κόρη πρέπει να αρχίσει τον έλεγχο όταν είναι 30 ετών).
Σε ειδικές περιπτώσεις όπως γυναίκες:
– με ιστορικό καρκίνου τραχήλου μήτρας
– με ιστορικό καρκίνου παχέος εντέρου
– εγκυμοσύνης μετά τα 30
– άτεκνες γυναίκες.

Η ηλικία που η γυναίκα θα αρχίσει να υποβάλλεται σε ψηφιακή μαστογραφία και η συχνότητα ελέγχου, καθορίζεται από τον κλινικό γιατρό. Ακολουθήστε αυτές τις οδηγίες και τη συμβουλή του γιατρού σας. Θα σας απαλλάξουν από κινδύνους για την υγεία σας και μεγάλες ταλαιπωρίες. Η ψηφιακή μαστογραφία δεν είναι πολυτέλια μπορεί να σώσει τη ζωή σας! Σε καμία γυναίκα δεν είναι ευχάριστο να σκέφτεται τον καρκίνο του μαστού. Πιο κάτω όμως σας παραθέτουμε τρεις λόγους που θα κάνουν την καθεμία να σκεφτεί λίγο παραπάνω. Στην Ευρώπη περίπου 1 στις 10 γυναίκες αναπτύσσει καρκίνο του μαστού, δηλαδή 350.000 καινούριες περιπτώσεις κάθε χρόνο. Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί το 26% όλων των καρκίνων στις γυναίκες και είναι υπεύθυνος για περισσότερους από 175.000 θανάτους κάθε χρόνο στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εάν διαγνωστεί σε πρώιμο στάδιο, είναι θεραπεύσιμος, στην πλειονότητα των περιπτώσεων. Αυτό το τελευταίο είναι πολύ σημαντικό. Όσο μικρότερος και πιο περιορισμένος είναι ο όγκος, τόσο πιο ψηλά είναι τα ποσοστά θεραπείας. Ο καρκίνος του μαστού που αντιμετωπίζεται προτού φτάσει στους μασχαλιαίους λεμφαδένες είναι ιάσιμος σχεδόν στο 100% των περιπτώσεων.

img

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
1) Δεν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού και επομένως δεν χρειάζεται να ανησυχώ!
Ποσοστό 70% των γυναικών που αναπτύσσουν καρκίνο του μαστού ΔΕΝ έχουν οικογενειακό ιστορικό της ασθένειας. Οποιαδήποτε γυναίκα μπορεί να αναπτύξει καρκίνο του μαστού. Οι γυναίκες που υιοθετούν την άποψη (1), αυξάνουν τον κίνδυνο να πεθάνουν από καρκίνο του μαστού, μιας και μειώνονται σημαντικά οι πιθανότητες εάν εντοπισθεί σε αρχικό στάδιο.
2) Η μαστογραφία είναι επώδυνη; Μου έχουν πει ότι η πίεση του στήθους μπορεί να προκαλέσει τη νόσο. Είναι σημαντικό να πιεστεί ελαφρά το στήθος, ώστε να ληφθεί μια σωστή και χρήσιμη μαστογραφία. Με αυτόν τον τρόπο οι ιστοί απλώνονται και επιτρέπουν σε όλες τις δομές του στήθους να φανούν. Η συμπίεση δεν επηρεάζει με κανένα τρόπο το μαζικό αδένα.
3) Η συμπίεση του στήθους μπορεί να μην προκαλεί καρκίνο, τι γίνεται όμως με την ακτινοβολία; Η τεχνολογική εξέλιξη και οι βελτιώσεις που έχουν γίνει στον ψηφιακό μαστογράφο, έχουν σαν αποτέλεσμα να εκπέμπονται πολύ χαμηλά επίπεδα ακτινοβολίας, (μείωση ακτινοβολίας έως και 50%).
4) Έχω κάνει προσθετική στήθους. Έχω ακούσει πως κάτω από αυτές τις συνθήκες δεν έχει νόημα να κάνω μαστογραφία. Δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Οι γυναίκες με προσθετική στήθους πρέπει επίσης να κάνουν μαστογραφίες.
5) Μπορεί ο υπέρηχος να αντικαταστήσει τη μαστογραφία; Όχι. Ο υπέρηχος αποτελεί συμπληρωματική εξέταση και χρησιμοποιείται για να αναγνωριστούν τυχόν ανωμαλίες που εντοπίζονται με τη μαστογραφία. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τον ακριβή εντοπισμό μιας ανωμαλίας όταν χρειάζεται να παρθεί κάποιο δείγμα.
6) Δεν μπορώ να εξετάσω το στήθος μου διότι έχει κύστεις. Μου έχουν πει ότι ο μαζικός αδένας είναι πολύ πυκνός και δεν μπορεί να γίνει σωστά μια μαστογραφία. Κύστεις εντοπίζονται στο στήθος πολύ συχνά. Μπορεί να οφείλονται σε μη επικίνδυνες αλλαγές των ορμονών του αίματος. Μάζες ή κύστεις δεν σημαίνουν απαραίτητα και ανωμαλία του ιστού. Παρόλα αυτά, η εμφάνιση ενός εξογκώματος ή μιας μάζας που δεν υπήρχε πριν ή οποιαδήποτε άλλη αλλαγή στο στήθος θα πρέπει να συζητείται με το γιατρό σας. Φυσικά, η αυξημένη πυκνότητα του μαζικού αδένα κάνει την αυτοεξέταση πιο δύσκολη. Η συχνή αυτοεξέταση θα επιτρέψει σε μία γυναίκα να γνωρίζει τις “φυσιολογικές” μάζες και να αναγνωρίσει αμέσως μια μάζα που δεν προϋπήρχε. Οι βελτιώσεις που έχουν γίνει στον τεχνολογικό εξοπλισμό τα τελευταία χρόνια επιτρέπουν ακριβή αποτελέσματα, ακόμα και σε πολύ πυκνούς μαζικούς αδένες.
7) Έκανα μαστογραφία και ήμουν απόλυτα υγιής. Γιατί χρειάζεται να κάνω πάλι; Η πρώτη μαστογραφία χρησιμοποιείται σαν μαστογραφία αναφοράς, με την οποία συγκρίνονται οι επόμενες. Έτσι λοιπόν, όταν οι μαστογραφίες γίνονται στα προβλεπόμενα χρονικά διαστήματα μας δίνεται η δυνατότητα να εντοπίσουμε τυχόν αλλαγές και να διασφαλίσουμε ότι δεν έχουν αναπτυχθεί ύποπτοι όγκοι. Αυτή είναι και η καλύτερη μέθοδος για να εντοπίσουμε πολύ μικρούς όγκους που δεν μπορούν να εντοπιστούν με την κλινική εξέταση.
8) Έχω υποστεί διάφορες βιοψίες. Έχουν βρεθεί μόνο καλοήθεις όγκοι και είμαι σίγουρη ότι έτσι θα γίνει και στο μέλλον. Σήμερα εξαιτίας των ραγδαίων βελτιώσεων στον τεχνολογικό εξοπλισμό, ψηφιακή ανάλυση της εικόνας, οι διαγνώσεις είναι πιο ακριβείς και δεν είναι απαραίτητο να γίνει βιοψία για κάθε μάζα που εντοπίζεται.
9) Το στήθος μου είναι πολύ μικρό και είμαι σίγουρη ότι εάν υπήρχε πρόβλημα θα το καταλάβαινα αμέσως. Δεν υπάρχει σχέση ανάμεσα στο μέγεθος του στήθους και την ανάπτυξη καρκίνου του μαστού. Φυσιολογικά ένας όγκος είναι ευκολότερο να εντοπιστεί σε ένα μικρό στήθος. Παρόλα αυτά, η ψηφιακή μαστογραφία επιτρέπει να εντοπιστεί ο καρκίνος, πριν ακόμα να μπορεί να γίνει αντιληπτός με την ψηλάφηση του μαστού. Ο όγκος που ψηλαφάται μπορεί να είναι ήδη ανεπτυγμένος.
10) Κάνω ακτινογραφία θώρακος κάθε χρόνο. Εάν είχα έναν όγκο στο στήθος δεν θα εντοπιζόταν; Η ψηφιακή μαστογραφία είναι η πλέον ακριβής μέθοδος εξέτασης. Απαιτεί ειδικό εξοπλισμό, καθώς και τη συμμετοχή ιατρού και τεχνολόγου που έχουν εξεδικευτεί σε αυτήν την εξέταση. Για την πρώιμη διάγνωση είναι απαραίτητο να μπορέσει ο ιατρός να διακρίνει και την πιο μικρή λεπτομέρεια. Ο εξοπλισμός και οι διαδικασίες στην κλασσική ακτινογραφία είναι τελείως διαφορετικές και μη ειδικές.
11) Στην ηλικία μου δεν χρειάζομαι μαστογραφία. Είμαι πολύ μεγάλη για να αναπτύξω καρκίνο του μαστού… άλλωστε όλοι από κάτι θα πάμε… Για την ακρίβεια, οι πιθανότητες να αναπτυχθεί καρκίνος του μαστού αυξάνονται με την ηλικία. Όσο μεγαλύτερη, τόσο μεγαλύτερος και ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου του μαστού. Δυστυχώς, η επίπτωση του καρκίνου του μαστού αυξάνει και στις μικρότερες ηλικίες. Όταν ο καρκίνος του μαστού διαγνωστεί έγκαιρα, το ποσοστό επιβίωσης αυξάνει σημαντικά, ανεξάρτητα από την ηλικία της ασθενούς.
12) Δεν έχω χρόνο. Η δουλειά μου και η οικογένειά μου έχουν προτεραιότητα. Το “χάσιμο” λίγων ωρών που απαιτούνται για την εξέταση μπορούν να σώσουν τη ζωή σας. Μην υποτιμάτε την εξέταση. Σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να βάλετε σε κίνδυνο την ίδια σας τη ζώη. Αν η οικογένειά σας είναι σε πρώτη προτεραιότητα, θα πρέπει να προσέξετε την υγεία σας, ώστε να είστε σε θέση να συνεχίσετε να προσφέρετε τη βοήθειά σας για πολλά χρόνια. Αν η καριέρα σας είναι σε προτεραιότητα τότε καταλαβαίνετε ότι είνα απαραίτητο να έχετε καλή υγεία, ώστε να μπορείτε να κάνετε τη δουλειά σας σωστά και αποδοτικά.
13) Πώς μπορώ να κλείσω ραντεβού άμεσα για να κάνω μαστογραφία; Στο Ιατρικό Διαγνωστικό Κέντρο ΘΕΡΑΠΕΙΑ λειτουργεί τμήμα ψηφιακής μαστογραφίας. Οι σύγχρονοι ψηφιακοί μαστογράφοι διαθέτουν ιδιαίτερα τεχνολογικά χαρακτηριστικά και έχουν την δυνατότητα για ειδική διαγνωστική μεγεθυντική ή εντοπιστική λήψη άμεσα. Ραντεβού κλείνονται καθημερινά και εξειδικευμένοι τεχνολόγοι αναλαμβάνουν τη διαδικασία της εξέτασης. Η διάγνωση της μαστογραφίας γίνεται από ιατρό – ακτινολόγο εξειδικευμένο αποκλειστικά στο μαστό και ο ίδιος ιατρός συντάσσει το πόρισμα. Ο ψηφιακός μαστογράφος PHILIPS SECTRA MICRODOSE διαθέτει ιδιαίτερα τεχνολογικά χαρακτηριστικά και έχει την δυνατότητα για ειδική διαγνωστική μεγεθυντική ή εντοπιστική λήψη άμεσα.

Τηλέφωνο επικοινωνίας  22980 43222

link