Στο ι.κ. ΘΕΡΑΠΕΙΑ εξετάζονται όλα τα θέματα υγείας του ουροποιητικού συστήματος , από έμπειρο Ιατρό Ουρολόγο.
Λιθίαση Ουροποιητικού
Η Λιθίαση ουροποιητικού αποτελεί την τρίτη συχνότερη πάθηση του ουροποιητικού μετά τις λοιμώξεις και τις παθήσεις του προστάτη αδένα.
Η εμφάνιση της νόσου είναι συχνότερη στους άνδρες από τις γυναίκες σε μία αναλογία 3:1 περίπου με αύξηση της επίπτωσης στην 3η και 4η δεκαετία της ζωής.
Λιθίαση ουροποιητικού είναι η δημιουργία λίθου ή λίθων στην αποχετευτική μοίρα του ουροποιητικού συστήματος.
Λιθίαση νεφρού
Ουρητήρων
Ουροδόχου κύστεως
Ουρήθρας
Παράγοντες δημιουργίας λίθων
Πολύ πυκνά (συμπυκνωμένα) ούρα. Ούρα με υπερκεκορεσμένα διαλύματα αλάτων και υψηλού ειδικού βάρους λόγω διαφόρων παθολογικών αιτιών
Διάγνωση της Λιθίασης
Κλινική εξέταση και απεικονιστικός έλεγχος
Υπερηχογραφικός έλεγχος
C/T αξονική άνω-κάτω κοιλιάς με χορήγηση σκιαγραφικού
Ενδοφλέβια πυελογραφία
Α/α NOK
Είδη Ουρόλιθων
Οξαλικού ασβεστίου 30-35%
Μικτοί φωσφορικοί και οξαλικοί 35-40%
Εναμμώνιου φωσφορικού μαγνησίου (φλεγμονώδης) 10-15%
Ουρικού οξέως 8-10%
Κυστίνης 3-4%
Αφυδάτωση
Λίμναση των ούρων σε κάποιο σημείο του αποχετευτικού συστήματος με αποτέλεσμα καθίζησης των αλάτων των ούρων και τη δημιουργία λίθων.
Μόλυνση των ούρων-μικρόβια τα οποία διασπούν την ουρία και δημιουργούν κατάλληλες συνθήκες καθιζήσεως και σχηματισμού λίθων όπως εναμμώνιου φωσφορικού μαγνησίου.
Ενδωγενείς (γονιδιακοί) παράγοντες. Οι οποίοι είναι υπεύθυνοι διαφόρων μεταβολικών διαταραχών που προάγουν τη λιθογένεση.
Αντιμετώπιση της Λιθίασης
Παρακολούθηση
E.S.W.L. (εξωσωματική λιθοτριψία)
PNL (Διαδερμική λιθοτριψία)
ULPS (Ουρητηρολιθοτριψία)
Χειρουργική
Φίμωση
Είναι η αδυναμία αποκάλυψης της βαλάνου (της κεφαλής του πέους), λόγω σχηματισμού ενός δακτυλίου στην ακροποσθία (δέρμα πού επικαλύπτει την βάλανο).
Το δέρμα λοιπόν που περιβάλλει την βάλανο δεν μπορεί να τραβηχτεί προς τα πίσω και εάν αυτό επιχειρηθεί να γίνει με σχετικά βίαιο τρόπο ,τότε στις περισσότερες περιπτώσεις καθίσταται σχεδόν αδύνατο να επανέλθει στη θέση του, δημιουργώντας μια αρκετά επώδυνη και επικίνδυνη κατάσταση που ονομάζεται παραφίμωση και πού μπορεί να οδηγήσει ,εάν δεν αντιμετωπισθεί άμεσα ακόμα και σέ νέκρωση του δέρματος του πέους και μερικές φορές και της βαλάνου.
Συμπτώματα της φίμωσης
Η ακροποσθία μπορεί να είναι οιδηματώδης ερυθρή και επώδυνη.
Διάγνωση της φίμωσης
Η διάγνωση γίνεται με κλινική εξέταση.
Θεραπεία της φίμωσης
Τα αντιβιοτικά μπορούν να ελέγξουν τη λοίμωξη και να βοηθήσουν στο διαχωρισμό της ακροποσθίας από τη βάλανο. Εάν αποτύχουν, εκτελείται μια μικρή χειρουργική επέμβαση η γνωστή περιτομή από αρχαιοτάτων χρόνων που γινόταν και για θρησκευτικούς λόγους.
Αμέσως μετά την περιτομή, ο ασθενής μπορεί να διαπιστώσει ότι η εμφάνιση του πέους έχει αλλάξει σημαντικά. Τις πρώτες μέρες μετά την επέμβαση μπορεί να υπάρξει ένα ήπιο άλγος το οποίο ελέγχεται με παυσίπονα. Η ούρηση μπορεί να είναι επώδυνη και τα ούρα θα πρέπει να μην έρχονται σε επαφή με τήν τομή
Για μερικές ημέρες, το περπάτημα ή οποιαδήποτε κίνηση μπορεί να προκαλέσει ήπιο πόνο στο πέος όπως επαφή με τα ρούχα ή τους μηρούς αυτό όμως αποκαθίσταται σύντομα, ο ασθενής αρχίζει να αισθάνεται καλύτερα και αποκαθίσταται τόσο η ούρηση όσο και η σεξουαλική του λειτουργία που ενδεχομένως είχαν διαταραχθεί λόγω της φίμωσης.
Καρκίνος Όρχεων
O καρκίνος των όρχεων είναι ένας σχετικά σπάνιος καρκίνος και η συχνότητα εμφάνισής του στους άνδρες όλων των ηλικιών είναι μόλις 2%. Δυστυχώς όμως, «προτιμά» τους νέους άνδρες ηλικίας 15-34 ετών και είναι ο συχνότερα εμφανιζόμενος καρκίνος αποτελώντας την 3η κατά σειρά αιτία θανάτου σε αυτές τις ηλικίες.
Είναι χαρακτηριστική η αυξημένη συχνότητα εμφάνισης στους άνδρες σκανδιναβικής καταγωγής σε αντίθεση με τους μαύρους που είναι σπανιότατη. Πρέπει να τονίσουμε ότι ο ασθενής που θα εμφανίσει καρκίνο στον έναν όρχι έχει 500 φορές περισσότερες πιθανότητες, σε σχέση με το γενικό πληθυσμό, να αναπτύξει καρκίνο και στον άλλο όρχι, η ταυτόχρονη όμως εντόπιση είναι σπανιότατη (1-2%)
Στην ουσία δε γνωρίζουμε τους αιτιολογικούς παράγοντες της κακοήθειας αυτής και αν και κατά καιρούς έχουν ενοχοποιηθεί διάφορες καταστάσεις, όπως η χορήγηση οιστρογόνων στη μητέρα κατά τη διάρκεια της κύησης, τραύματα, επανειλημμένες λοιμώξεις κλπ.
H μόνη αποδεδειγμένη σχέση είναι αυτή μεταξύ κρυψορχίας και ανάπτυξης καρκίνου του όρχεως (40 -70 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου στην κρυψορχία). Είναι χαρακτηριστικό πώς η πιθανότητα αυτή παραμένει σταθερή ακόμα και εάν χειρουργικά μετακινήσουμε και καθηλώσουμε τον όρχι στην κανονική του θέση, γεγονός που αποδεικνύει τη γενετική προδιάθεση του οργάνου αυτού για κακοήθεια.
Φυσικά, η επέμβαση αυτή είναι επιβεβλημένη, μιας και μόνο με τους όρχεις στη θέση τους είναι δυνατός ο τακτικός τους έλεγχος.
Εργαστηριακές εξετάσεις
Το πρώτο, όμως, και απαραίτητο βήμα για τη διάγνωση και την ιστολογική ταυτοποίηση του όγκου είναι η εκτομή του όρχεως και η ιστολογική του εξέταση.
Σημαντικό ρόλο στη διάγνωση, εκτός από τη κλινική εξέταση παίζουν οι εργαστηριακές εξετάσεις, όπως
Η μέτρηση κάποιων ειδικών ορμονών (β-χοριακή γοναδοτροπίνη, α-φετοπρωτεΐνη, LDH) οι οποίες είναι χαρακτηριστικά υψηλές σε ορισμένους τύπους καρκίνου.
Επίσης, στο υπερηχογράφημα οσχέου οι όγκοι των όρχεων έχουν χαρακτηριστική εικόνα.και είναι δυνατή η διάγνωσή τους και η διάκρισή τους από άλλες καταστάσεις με παρόμοια κλινική εικόνα που αναφέραμε παραπάνω.
Ακτινογραφία θώρακος και αξονική τομογραφία για τον εντοπισμό μεταστάσεων μπορεί να χρειαστούν στην πορεία.
Η χρήση των laser έφερε την επανάσταση στην ενδοουρολογία.
Το μεγάλο πλεονέκτημα των laser είναι ότι η επέμβαση του προστάτη γίνεται σχεδόν αναίμακτα. Συνιστάται σε όλους τους ασθενείς που λαμβάνουν αντιπηκτική αγωγή και δύσκολα μπορούν να τη διακόψουν. Ο χρόνος νοσηλείας δεν ξεπερνά τη μία μέρα και ο ασθενής επιστρέφει στο σπίτι του χωρίς καθετήρα.
Στυτική Δυσλειτουργία
Ως στυτική δυσλειτουργια ορίζεται η επαναλαμβανόμενη αδυναμία έναρξης και διατήρησης της στύσης του πέους, επαρκής για διείσδυση και ικανής για την επίτευξη μιας ολοκληρωμένης σεξουαλικής επαφής.
Σε κάθε άνδρα μπορεί να συμβεί κάποια στιγμή να μην μπορεί να αποδώσει όπως η περίσταση το απαιτεί και αυτό μπορεί να οφείλεται σε:
υπερβολικό άγχος
μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ
κούραση
Σίγουρα αυτό εάν συμβεί μόνο για μια φόρα δεν αποτελεί πρόβλημα. Αν όμως η κατάσταση αυτή επαναλαμβάνεται – δηλ. περισσότερο από τις μισές φορές που γίνεται προσπάθεια ερωτικής επαφής τότε το θέμα είναι διαφορετικό.
Υπάρχουν πολλές μορφές σεξουαλικών διαταραχών στους άνδρες που γενικότερα δημιουργούν προβλήματα και στο ζευγάρι.
Μια τέτοια σεξουαλική διαταραχή είναι η στυτική δυσλειτουργια η οποία μπορεί να παρουσιαστεί είτε μόνη της, είτε σε συνδυασμό με άλλες σεξουαλικές διαταραχές όπως η μειωμένη ερωτική επιθυμία (libido) και οι διαταραχές της εκσπερμάτισης.
Από την δεκαετία του 1980 όταν μερικές από τις αγγειοδιασταλτικές ουσίες χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά υπό τη μορφή των ενδοπεικών ενέσεων, η επιστήμη της Ανδρολογίας σημείωσε αλματώδη ανάπτυξη και σήμερα μπορεί να δώσει λύση ακόμη και στα πιο περίπλοκα προβλήματα στυτικής δυσλειτουργιας.
Η στυτική δυσλειτουργια είναι μια κατάσταση που προσβάλλει άντρες όλων των ηλικιών. Σήμερα εκτιμάται ότι περισσότερο από 150 εκατομμύρια άντρες παγκοσμίως έχουν κάποιου βαθμού (μικρή, μεσαία, σοβαρή) στυτική δυσλειτουργια. Το πρόβλημα γίνεται συχνότερο στις μεγαλύτερες ηλικίες και από μια πρόσφατη μελέτη στην Ευρώπη, περίπου 25% από τους άντρες ηλικίας 50-55 ετών και 60% των ανδρών 70-77 ετών παρουσιάζουν κάποιο βαθμό στυτικής δυσλειτουργιας.
Όσον αφορά τα αίτια της στυτικής δυσλειτουργιας, αυτά χωρίζονται σε:
ψυχογενή
οργανικά
μικτά
Τα πιο σοβαρά ψυχογενη αίτια είναι το στρες και η κατάθλιψη.
Στα οργανικά συμπεριλαμβάνονται τα:
νευρογενή
ορμονικά
αγγειακά
Επίσης υπάρχουν πολλά φάρμακα (ηρεμιστικά,αντικαταθλιπτικά, αντιυπερτασιακά και άλλα ) που η χρήση τους σχετίζεται με την στυτική δυσλειτουργια.
Πολλά λοιπόν τα αίτια και συχνό το πρόβλημα, αλλά και συχνή η άρνηση του άντρα να το αναγνωρίσει και να το αντιμετωπίσει.
Σήμερα μέσων των ειδικών διαγνωστικών εξετάσεων στο τομέα της ανδρολογίας, σε κάθε περίπτωση υπάρχει δυνατότητα διάγνωσης και αντιμετώπισης της στυτικής δυσλειτουργίας.
Αντενδείξεις
Πάσχοντες και γιατροί γνωρίζουν ότι τα αποτελέσματα από τη χρήση τους είναι ανάλογα με το αίτιο και το βαθμό της στυτικής δυσλειτουργίας, όπως και το ότι η χορήγηση τους αντενδείκνυται σε ασθενείς που λαμβάνουν νιτρώδη και απαιτεί μεγάλη προσοχή σε άντρες με καρδιακές παθήσεις.
Κλείστε το ραντεβού σας στο τηλ 22980 43222